Aanbod voor beroepsopvoeders


Pedagogisch beleid (her)schrijven

Ben je eigenaar van een kinderdagverblijf of leidinggevende en ben je op zoek naar iemand die het pedagogisch beleid voor of met jou (her)schrijft? Dan ben je bij DE OPVOEDZAAK aan het juiste adres. Ik heb veel lol in het schrijven van beleidstukken en vind het telkens weer een mooie uitdaging de visie voor een kinderopvangorganisatie op papier te zetten. Daarnaast geeft ik desgewenst advies hoe het geschreven beleid geïmplementeerd kan worden binnen jouw organisatie. Dit kan ik doen vanuit DE OPVOEDZAAK in Lichtenvoorde of op de locatie van het kinderdagverblijf zelf.

 

Column in nieuwsbrief kinderdagverblijf uitbesteden

Lijkt het je handig om een kant en klaar opvoedcolumn in je nieuwsbrief te kunnen plaatsen? Neem dan contact met mij op via info@deopvoedzaak.nl. Voor kinderdagverblijven schrijf ik met veel plezier een column met opvoedkundig thema die we samen kunnen bepalen. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen zoals: grenzen stellen, ritme en rust voor baby’s, eet- en/of slaapproblemen, zindelijkheid en empowerment. Zowel voor ouders als pedagogisch medewerkers informatief.

 

Video-Interactiebegeleiding

Kennis van de ontwikkeling van kinderen, sociale vaardigheden van de leidsters en zelfreflectie zijn bepalend voor de manier waarop kinderen zich binnen een groep kunnen ontwikkelen. Pas als de (emotionele en fysieke) veiligheid gewaardborgd is zijn kinderen in staat zich vrij te ontwikkelen. Hoe wordt het thema veiligheid door de pedagogisch medewerkers verzorgt binnen jouw organisatie? Voelt iedereen zich veilig in de groep? Durven kinderen zich te laten zien? Is het gezellig? En hoe gaan pedagogisch medewerkers om met driftbuien of het ‘eigen willetje’ van de peuter, rekening houdend met de andere kinderen? Voor de begeleiding van interactie tussen leid(st)er en kind maakt DE OPVOEDZAAK gebruik van video-interactiebegeleiding. In videobeelden wordt niet alleen zichtbaar hoe de leid(st)er contact legt met het kind maar ook hoe het kind hierop reageert en andersom. Vaak zijn we ons als volwassenen nog onvoldoende bewust van de impact die wij hebben met onze lichaamshouding en mimiek, de manier van spreken over of met het kind. Inzicht in deze interactie geeft de mogelijkheid tot gedragsverandering en bevordert een veilige en prettige groepssfeer. Een bewezen methode die bijdraagt aan het bewust pedagogisch handelen van de opvoeder en daarmee direct de pedagogische kwaliteit verbetert.

Jouw organisatie kan mij eenmalig inzetten om mee te kijken bij een specifiek dilemma. Overleg met en toestemming van de betreffende ouders vind ik hierbij van groot belang. Daarnaast kun je mij ook inzetten voor een langere termijn ter bevordering van de algehele pedagogische kwaliteit, kinderdagverblijf of organisatie-breed. In opvoeding ben je immers nooit uitgeleerd, dat geldt ook voor kinderopvangorganisaties waar het in principe op rolletjes loopt.